Friday, January 25, 2013

Baucar Pemeriksaan Saringan Kesihatan Percuma - Perkeso


Socso/Perkeso menghantar baucar pemeriksaan kesihatan percuma kepada ahli-ahlinya.

KUALA LUMPUR :  Proses penghantaran baucar pemeriksaan saringan kesihatan percuma kepada 1.9 juta ahli yang layak telah selesai, kata  Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif ( Operasi ) )Perkeso Datuk Dr Mohammed Azman Aziz Mohammed.

Sesiapa yang masih belum menerima baucar tersebut bolehlah menghubungi talian hotline 03-4252 1258/03-4252 4475/76 dan 03-4252 5089, atau pejabat Perkeso terdekat.

Perkeso juga telah selesai memberi taklimat kepada semua pengamal perubatan yang mengambil bahagian dalam program ini.

Pemeriksaan saringan kesihatan percuma untuk pekerja sektor swasta melebihi umur 40 tahun telah diumumkan di bawah Belanjawan 2013.

Perkeso telah memperuntukkan RM200 juta untuk skim ini yang baru bermula, dan akan beroperasi sepenuhnya pada Februari 1.

Pemeriksaan kesihatan ini bertujuan untuk mengesan penyakit seperti tekanan darah tinggi, kencing manis, barah dan penyakit jantung.

Ianya termasuk pemeriksaan fizikal, profil darah sepenuhnya dan ujian air kencing.

Bagi kaum wanita, terdapat tambahan ujian pap smear dan mammogram.

Datuk Dr Mohammed Azman Aziz Mohammed memberitahu bahawa bahawa pemeriksaan ini adalah berterusan kerana mereka yang mencapai umur 40 akan layak menerima baucar tersebut.

MTUC telah mengucapkan tahniah kepada Perkeso ke atas kejayaan perlaksanaan program ini dalam jangkamasa 4 bulan dari pengumumannya - Bernama.
Baca selanjutnya :  http://thestar.com.my
==========================================================================
 
 
Perkeso iaitu singkatan bagi Pertubuhan Keselamatan Sosial atau bahasa Inggerisnya Socso iaitu singkatan bagi Social Security Organization. http://www.perkeso.gov.my
·         Umur Layak (40 tahun ke atas)
Contoh Baucar Program Saringan Kesihatan Perkeso

Khusus Untuk Wanita - Mamogram Contoh Baucar Program Saringan Kesihatan Perkeso
 
 

 
Ayuh Pekerja Semua, Jangan Abaikan Kesihatan Anda !
Ambil Peluang ini dan Jalani Pemeriksaan Kesihatan Anda !

 
Untuk menyemak senarai klinik-klinik berdaftar dalam program ini,
Layari laman http://sehat.perkeso.gov.my/panelclinic

Berita mengenai Program ini :  Mstar.com.my 18.02.13 Pemeriksaan Kesihatan Wajar Diberi Perhatian Oleh Majikan, Pekerja.


Berita mengenai Program ini : The Star Online 18.03.13 thestar.com.my

The deadline to redeem the vouchers is Dec 31. Clinics interested to register with Socso to conduct the screenings can do so by logging on to sehat.perkeso.gov.my.
The list of clinics registered with Socso can be found at sehat.perkeso.gov.my/14-articles/78-about-hsp.


Yang Terkini :- Pengalaman Saya

Setelah menyemak senarai klinik panel, saya memilih klinik yang terdekat dengan tempat tinggal saya. Saya membuat temujanji pada jumaat lalu 10.09.2013 jam 8 pagi.

Tiba di sana ( BP Diagnostic Centre Sdn Bhd - Cawangan I Avenue ) saya diterangkan jenis ujian yang akan dijalankan.  Kata pekerja di situ, pakej yang Perkeso beri ini adalah pakej ujian yang amat ringkas dan bernilai lebih kurang RM80.  Lalu ditunjukkan saya pakej yang lebih menyeluruh dan saya dikehendaki membayar RM135 untuk ujian-ujian tambahan yang akan di jalankan.  Oleh kerana saya sudah lama tidak menjalani ujian seperti itu maka saya pun bersetuju.  Keputusan akan diketahui dalam masa seminggu.  Oleh kerana saya inginkan penerangan yang lebih terperinci mengenai keputusan ujian itu kelak, maka saya menetapkan Isnin hadapan untuk berjumpa doctor mereka.

Bagi anda yang ingin menjalankan ujian mammogram, saya dimaklumkan klinik tersebut belum ketahui hospital mana yang akan disenaraikan.  Oleh kerana saya telah menjalani mammogram pada Oct tahun lepas, maka saya pun menyuruh pekerja di situ menelefon saya apabila senarai hospital sudah mereka perolehi.  Patutpun puas mencari nama klinik dalam senarai klinik panel tiada pun. 


 

3 comments:

WanAni - One and Only said...

Terima kasih kerana menghadiah baucar pemeriksaan kesihatan secara percuma di klinik swasta utk saya. Di manakah pemeriksaan mammograms boleh dijalankan. Terima kasih.

NurzJ said...

Salam Wan Ani :

Berikut adalah website dimana anda boleh semak senarai panel klinik berdaftar. Anda boleh hubungi klinik2 tersebut untuk mendapatkan kepastian samada pemeriksaan mamogram dijalankan di klinik berkenaan.
http://sehat.perkeso.gov.my/panelclinichtml/index.htm

Unknown said...

Bagaimana kalau baucwr dah terhilang