Monday, December 12, 2011

Jangan Guna Minyak Masak Lebih Dari Sekali

Jangan Guna Minyak Masak Lebih Dari Sekali

PETALING JAYA: Pusat Racun Negara memberi amaran bahawa minyak masak yang digunakan berulang kali boleh menyebabkan hipertensi, merosakkan hati dan meningkatkan risiko kanser.
Pakar runding Pusat Racun Negara, Dr T.Jayabalan berkata, minyak masak tidak sepatutnya digunakan lebih dari sekali.

"Apabila digunakan berulang kali, tahap kelikatan hidrokarbon di dalam minyak masak meningkat dan menyebabkan salur arteri tersumbat, hipertensi dan merosakkan hati.

"Kebanyakan pengguna tidak membuang minyak yang telah digunakan. Mereka menyimpannya di dalam bekas untuk digunakan sekali lagi sebelum dibuang" katanya ketika dihubungi The Star.

Pertubuhan Kajian dan Pembangunan Kualiti Makanan Universiti Kebangsaan Malaysia, Unipeq Sdn Bhd yang menjalankan ujian ke atas 19 jenama minyak masak mengingatkan orang ramai supaya berhati-hati apabila menggunakan minyak masak dalam bungkusan 1 kilogram.

"Berdasarkan piawaian yang ditetapkan Lembaga Minyak Sawit Malaysia, minyak masak itu tidak sihat," kata Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dr Siti Noor Baiyah Abdul Malek.

Petikan Artikel dari : http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2011/12/13/mstar_berita/20111213110723&sec=mstar_berita

* Pada anda diluar sana, khususnya peniaga/pengusaha makanan, janganlah pentingkan keuntungan semata-mata.

Dari pengamatan saya, peniaga selalunya akan menggunakan minyak berkali-kali apalagi minyak yang digunakan untuk mengoreng makanan. 

Yalah minyak yang digunakan adalah banyak.  Kadangkala minyak yang sama digunakan untuk mengoreng pelbagai makanan yang bercampur.

Zaman ini ramai yang makan diluar.
Makanan yang tidak bersih, pencemaran alam dan pelbagai faktor yang menyumbang kepada pelbagai penyakit dalam tubuh kita.

 





1 comment:

.:Farah Liyana:. said...

alamak, memang pernah guna minyak byk kali. thanks for the info.

http://sishopaholic.blogspot.com