Thursday, December 29, 2011

Resipi ~ Agar-Agar Soya Bertatah Longan

Kacang soya kaya dengan kandungan protein. Malah kandungan proteinnya yang tinggi tiada bezanya dengan protein yang terkandung dalam daging dan susu. Ia juga mengandungi Vitamin A, B1, B2 dan elemen mineral yang lain serta kandungan karbohidrat kompleks yang tinggi berbanding susu lembu.

Bagi mereka yang mengemari agar-agar sebagai pencuci mulut, gabungan susu soya dengan agar-agar dan longan (mata kucing) ini pasti akan membuka selera anda.  Bukan sahaja ianya mudah disediakan, malahan digemari oleh budak-budak.
Berikut adalah resipi agar-agar soya bertatah longan :-

Bahan-Bahannya :-

1 paket agar-agar ( sebarang jenama )

1.5 liter air soya
1 liter air
400 gram gula
1 tin longan dalam sirap ( sebarang jenama )

1 paket serbuk agar-agar
Cara Penyediaan :-

1.  Campurkan 1.5 liter air soya dan 1 liter air dikacau dengan serbuk agar-
     agar di dalam periuk.

2.  Masak di atas api sederhana dan kacau sehingga mendidih.

3.  Campurkan 0.4 kg gula dan kacau selama 5 minit  lagi atau
     sehingga  serbuk agar-agar larut.
                                                 

                                            4.  Biarkan sejuk sedikit sebelum dituang ke dalam bekas acuan agar-agar.
                                            
                                            5.   Apabila agar-agar telah keras di permukaanya, tuangkan sedikit air  
                                                  sirap longan dan letakkan 1 atau 2 biji longan di atasnya.

                                            6.   Tutup bekas acuan agar-agar dan masukkan ke dalam peti   
                                                  sejuk.
                                         
1 tin longan dalam sirap

Tuang agar-agar dalam bekas dan
biarkan ianya keras  

Campurkan 1 atau 2 biji
longan dengan sedikit
sirap ke dalam agar
agar.
  

Tutup bekas dan
masukkan ke dalam peti sejuk.











No comments: