Tuesday, February 21, 2012

Pelbagai Kegunaan Lemon

Pelbagai Kegunaan Lemon

Asid yang terkandung di dalamnya dapat menanggalkan  kotoran dan kesan karat. Ianya amat efektif bila dicampurkan dengan garam

Kegunaan Lemon sebagai bahan pembersih


1)   Permukaan Dapur : Celup sebahagian potongan lemon di dalam baking soda untuk membersihkan permukaan dapur; lap dengan span basah dan keringkan.  Jangan guna ke atas permukaan yang diperbuat dari batu yang halus, seperti marmar atau keluli tahan karat ( warnanya mungkin terjejas )2)  Papan Untuk Memotong :  Untuk menanggalkan kesan degil dari kayu lembut dan papan potong plastik, belah lemon kepada ½, perah ke atas permukaannya, gosok dan biarkan selama 20 minit sebelum dibilas.  Yang bagusnya, baunya yang harum menyelubungi rumah anda dibanding pembersih yang mengandungi bahan kimia.

3)    Pinggan Mangkuk :  Untuk meningkatkan kuasa mencuci pembersih pinggan mangkuk anda, tambah sesudu teh jus lemon.
4)   Kepala Paip : Atasi kesan air(kelihatan putih mengeras) dengan mengosok jus lemon ke atas tap air dan membiarkan ia semalaman.  Lap dengan kain lembab.
5)    Tong Sampah : Potong separuh lemon dan gunakan untuk membersih.  Lemon membersih disamping baunya yang menyenangkan.
6)    Tangan : Bila anda menyentuh ikan mentah, baunya melekat di jari tangan anda.  Gosok tangan dengan jus lemon untuk menghilangkan bau tersebut.
1)    Kain Cucian :  Untuk mencerahkan kain putih, campurkan ½ cawan jus lemon kepada cucian bilas anda.

Selain dari kegunaan di atas, lemon juga dapa digunakan untuk tujuan berikut :-


A) Lemon sebagai pembersih pemarut/sagat.

      Selepas memarut cheese atau makanan melekit yang lain, bersihkan dengan kulit lemon (parut kulit lemon).     B) Hentikan epal dan pear dari berubah warna selepas dipotong dengan memerahkan sedikit 
         jus lemon keatasnya.


Cara yang murah dan mudah !No comments: