Wednesday, March 7, 2012

Pelbagai Kegunaan Garam

Sekiranya anda fikir bahawa garam hanya digunakan untuk menambah perisa makanan, anda silap.  Sebenarnya terdapat pelbagai kegunaan garam seperti untuk membersih malahan untuk tujuan perubatan.

Kegunaan Dalam Rumah :-

1.       Tabur garam di atas rak untuk menghalau semut ( lebih selamat dari menggunakan semburan pembunuh serangga )

2.     Gunakan garam untuk membersihkan teko kopi yang warnanya pudar.

3.     Masalah pankek, wafel melekat dalam acuan/pemanggang? Gosok sedikit pada pemanggang dan ianya dapat dikeluarkan dengan mudah.

4.    Campuran garam, cuka dan tepung, hasilnya anda mendapat pembersih untuk pewter, Loyang dan tembaga.

5.     Campuran garam dan jus lemon, pembersih untuk kekunci piano anda.

6.     Isi lubang paku atau sebarang kecacatan pada dinding, dengan tampalan yang dihasilkan dari campuran garam, kanji dan air untuk melembab.

7.     Semasa musim sejuk, anda masih dapat mengeringkan pakaian anda diluar.  Rendam pakaian anda di dalam air garam untuk mengelakkan pakaian anda membeku di luar.

8.     Air garam juga boleh digunakan untuk mengelakkan perabut anyaman dari menjadi kuning.

9.     Kaca yang pudar dan berkabus dapat dibersihkan dengan penggunaan campuran garam dan cuka.


Kegunaan Di Luar Rumah :-

1.       Semburan garam diantara bata dan blok di ruang berturap luar rumah akan membunuh rumpai.

2.     Garam dapat digunakan untuk membersihkan tumpahan minyak di garaj.  Tabur garam atas tumpahan dan biarkan 15 minit.  Ia akan memudahkan kerja-kerja membersih.


Kegunaan Untuk Tujuan Perubatan/Kesihatan :-

1.       Kumur garam bercampur air suam untuk melegakan sakit tekak.
2.     Garam dicampur dengan baking soda memutihkan gigi, menanggalkan plak dan menjadikan gusi sihat.
3.     Nafas lebih segar dengan penggunaan campuran garam dan baking soda sebagai  cecair pembersih mulut.
4.    Kaki yang gatal dapat dilegakan  dengan rendaman air garam panas.
5.     Sekiranya anda letih, rendam selama sekurang-kurangnya 10 minit dalam tab mandi yang mengandungi air panas yang dicampur dengan garam.
6.     Garam adalah baik untuk pengelupasan.  Selepas mandi, urut garam kering ke atas kulit yang basah.  Garam membantu pengaliran dan menanggalkan sel kulit yang mati dan menggalakkan penumbuhan sel kulit baru.

Kegunaan Untuk Mengekalkan kesegaran makanan :-
1.       Buah-buahan dan sayuran seperti epal, pir dan kentang akan kekal warnanya sekiranya dimasukkan ke dalam air garam sejuk selepas dipotong.

2.     Salad akan tahan rangup sekiranya dibubuh garam sebelum dihidang.

3.     Balut keju di dalam kain yang dibasah dengan air garam sebelum dimasuk ke peti ais untuk mengelakkan kulapuk.

4.    Campurkan secubit garam ke dalam susu untuk mengekalkan kesegarannya.




No comments: